luni, 6 iunie 2011

Amplasarea cuptorului incorporabil

Tendinta bucatariilor ergonomice, cu electrocasnice incoporabile incurajeaza noi optiuni de aranjare, organizare a spatiilor. In acest sens, recomandam amplasarea in triunghi a aparatului frigorific, chiuvetei, respectiv cuptor incorporabil sau plita incorporabila. In cazul montarii intr-un corp vertical al cuptorului va recomandam sa luati in considerare prezenta sistemului de ventilatie tangentiala, care este util pentru racirea peretilor exteriori ai cuptorului.

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale cuptorului incorporabil, va recomandam articolul Criterii alegere cuptor incorporabil.




In cazul amplasarii intr-un modul vertical, va recomandam o pozitionare a cuptorului in functie de panoul de comanda, care sa fie la linia ochiului, la aproximativ 150cm -160 cm fata de nivelul pardoselii. Astfel, cuptorul, care are o inaltime de 60 cm se poate alinia la partea inferioara cu nivelul blatului, care se afla la 90 cm fata de pardoseala.

Un alt electrocasnic incorporabil care are posibilitati variabile de montare este hota incorporabila. In afara de recomandarile pe care le-am facut in articolul Criterii alegere hota incorporabila si in articolul in care va spuneam cum se instaleaza hota, respectiv Cum se monteaza hota decorativa, voi aborda acum intrebarea La ce distanta se monteaza hota fata de plita incorporabila?...raspunsul este ca depinde de tipul de hota si de inaltimea utilizatorului.

Depinde in functie de tipul de hota

Daca hota este decorativa cheminee sau piramidala, sau telescopica, incorporabila in mobila, acestea se aliniaza la partea inferioara cu corpurile verticale, suspendate de mobilier. Daca vorbim de o hota decorativa oblica, aceasta nu necesita neaparat o aliniere cu corpurile laterale si poate fi coborata mai mult, avand in vedere ca este oblica si practic, rolul ei, pe langa cel estetic, este unul practic, adica evita prin proiectare lovirea accidentala in zona capului, frecventa mai ales in cazul utilizatorilor inalti.

Depinde in functie de inaltimea utilizatorului

Pentru ca tipurile de hote mai sus mentionate trebuiesc aliniate la partea inferioara cu corpurile suspendate, practic hota se pune la inaltimea corpurilor de mobila, iar daca utilizatorul spre exemplu nu este foarte inalt, acestea nu pot fi foarte sus montate pentru simplu fapt ca nu mai sunt practice. Distanta optima de montaj este undeva in jurul a 60cm , dar producatorii recomanda intre 50 si 65cm.

Avantaje si dezavantaje in functie de incaltimea la care se monteaza hota

Inaltimea la care se monteaza hota, influienteaza, pe langa criteriul estetic si eficienta in sine a produsului. Daca acesta este pus mai aproape de plita, va absoarbe mai bine, dar va fi mai putin practic, intrucat va exista mai putin spatiu de manevra si nu va arata foarte bine. Acest lucru nu se aplica in cazul hotelor oblice, hote ce pot fi puse la orice inaltime, fara sa fie incomode si tocmai din acest motiv aceste tipuri de hote sunt din ce in ce mai cerute. 

In concluzie, in cazul hotelor decorative cheminee sau piramidale sau telescopice, recomandarea mea este sa le montati la 60 cm, iar daca sunteti mai inalt sau scund puteti creste sau scadea aceasta dimensiune de referinta, cu plusurile si minusurile mai sus mentionate. Daca sunteti fericitul/a posesor/oare a unei hote decorative oblice, lucrurile se simplifica, aceasta poate fi pusa la orice inaltime, singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este criteriul estetic.

Pentru a citi mai multe informatii despre produsele incorporabile va recomandam forumul de electrocasnice Incorporabile Premium

Un comentariu:

  1. Daca doresc sa pun cuptorul incorporabil la o inltime de 1 metru fata de pardoseala intr-un corp de mobila, de ce lucruri este necesar sa tin cont?

    RăspundețiȘtergere